torstai 29. lokakuuta 2015

Liikkuvaan maaliin ampuminen

Liikkuvaan maaliin ampuminen on taito, jota valitettavan harvoin pääsee tarkka-ampujalle sopivilla ampumaetäisyyksillä harjoittelemaan, vaikka kyseessä on varsin olennainen taito. Harvassa on ne tilanteet, kun viholliskosketuksessa maali vain nököttää rauhassa paikallaan ja odottaa kuulan kopahtamista prosessoriin.
Tietenkin TA pyrkii välttämään tilanteita, jossa olisi pakko ampua liikkuvaa maalia, mutta aina ei ole valinnanvaraa.

Paremman puutteessa kannattaa käydä harjoittelemassa 100 metrin hirviradalla, jossa säilyy ainakin tuntuma ennakon ottamiseen liikkuvaan maaliin ammuttaessa. Puolustusvoimien ampuma-alueilla on tietenkin liikemaaliratoja, joissa ampumamatkakin voi olla suurempi ja maalilaitteet osumasta reagoivia. Ikävä kyllä mahdollisuudet niissä harjoitteluun tavalliselle reserviläiselle ovat harvassa.

Jos kuitenkin on mahdollisuus ampua 300 metrin radalla, missä on riittävän kokoinen etuvalli ja vallin takana pystyy liikkumaan suojassa, voi pienellä porukalla harjoitella liikkuvaan maaliin ampumista alla olevan videon tavalla:
http://www.tubechop.com/watch/7068094
Eli kepin päähän kiinnitetään esimerkiksi SRA-taulu, jota vallin takana suojassa kävelevä tai hölkkäävä avustaja pitää esillä vallin yläpuolella. Ampumapaikalla on itse ampuja, jolla on yhteys avustajaan esimerkiksi radiopuhelimen välityksellä. Laukauksen jälkeen maalia kuljettava avustaja ilmoittaa radiolla tiedot osumasta ja paikkaa taulun uutta yritystä varten.

Ennakon huomiointi


Tarvittava ennakko riippuu maalin liikenopeudesta ampujaan nähden ja luodin lentoajasta kohteeseen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tähtäyslinjaan nähden poikittain kävelevään ( 1,5 m/s ) maaliin ennakko 100 - 500 m matkoilla on 2 mrad ja hölkkäävään ( 3 m/s ) maaliin 4 mrad.

Alla oleviin taulukoihin on laskettu tarkat ennakot matkoille 100 - 500 m, joiden oikeanpuoleisimmista sarakkeista nähdään, että nyrkkisääntö pitää melko hyvin paikkansa. Ensimmäisessä taulukossa on oman .308 WIN kaliiperiselle kiväärilleni lasketut ennakot ja toisessa esimerkki .338 LM kiväärille.Koska maalin todellista nopeutta on vaikea arvioida ja maalin liike voi olla arvaamatonta, on parempi vain painaa muistisääntö mieleen, kuin kaivella kansiosta ennakkokorttia esille liikkuvaa henkilömaalia ammuttaessa.

Tietenkin ennakon lisäksi on huomioitava myös tuulen vaikutus, joka entisestään hankaloittaa ammuntaa. Tuulen suunnasta riippuen siihen tarvittava sivukorjaus joko lisätään ennakkoon tai vähennetään siitä.

Otetaan pari esimerkkiä. Aiemmasta kirjoituksesta tuttu rajan väärälle puolen harhautunut vihreä mies on kävellen matkalla pahantekoon. Etäisyyttä on 500 metriä ja tarkoituksena on pysäyttää tunnuksettoman hiipparin matka. Tarvittava koro ja kiertopoikkeama on ruuvattu rummuille.
Otetaan ennakkoa 2 mrad, eli tähdätään maalin keskimassan etupuolelle tuulettomassa kelissä.


Jos vihreän miehen matkantekoa häiritsee ikävä vastatuuli, joka ampujaan nähden on 4 m/s sivuttaistuuli kello yhdeksästä, on ennakon lisäksi vielä huomioitavava 1,2 mrad tuulikorjaus. Eli otetaan ennakkoa yhteensä 3,2 mrad. Jälleen koro ja kiertopoikkeama on asetettuna rummuille.


Ennakko kulmassa liikkuvaan maaliin


Jos maali ei liikukaan aivan suoraan poikittain tähtäyslinjaan nähden, ei voida käyttää täysimittaista ennakkoa. Tämä johtuu siitä, että ampujaan nähden maalin liikenopeus näyttää todellisuutta pienemmältä.
Alla havainnollistava esimerkki ylhäältä päin esitettynä:


Nyrkkisääntö tässä tilanteessa on, että ampujaan nähden kulmassa kävelevään ( 1,5 m/s ) maaliin ennakko 100 - 500 m matkoilla on 1,5 mrad ja hölkkäävään ( 3 m/s ) maaliin 3 mrad.

Alla on laskettu tarkat ennakot .308 WIN ja .338 LM kivääreille kulmassa liikkuvaan maaliin, josta nähdään että nyrkkisääntö pitää melko hyvin paikkansa. .308 kaliiperisella kiväärillä virhe alkaa kasvaa 400 metrin jälkeen, mutta 338 LM kiväärillä nyrkkisääntö pitää kutinsa melko hyvin lasketuilla matkoilla.Ennakon otto seuraamalla tai kyttäämällä


Ennakon ottamisessa on kaksi eri tapaa, seuraaminen ja kyttääminen, jotka soveltuvat eri tilanteisiin. 
Ennakon otto seuraamalla on tuttu tekniikka esimerkiksi metsästäjille, kun maali nähdään jo kaukaa esimerkiksi peltoaukealla ja sen on kohtuu lähellä. Yksinkertaisesti maalia seurataan tähtäimellä pitämällä se ristikolla tarvittavassa ennakkopisteessä ja halutulla hetkellä ase laukaistaan. 
Helpoiten seuraaminen onnistuu kun ammutaan hiekkapussin tai repun päältä, jolloin ase pääsee esteettä liikkumaan sivusuunnassa. Hyvä vaihtoehto on myös yläpäästään liikkuva kolmijalka, johon aseen voi kiinnittää.
Yleensä bipod-tuelta seuraaminen on hankalaa, kun jalkojen tassut eivät luista alustalla riittävän tasaisesti. 
Poikkeuksena on Accu-Shotin valmistama Atlas bipod, jonka yläosan nivel mahdollistaa kohteen seuraamisen 30 asteen verran.


Kyttäämistä käytetään, kun ampumasektori on kapea ja ampumamatka on jo hieman pidempi, esimerkiksi rakennusten välissä oleva katu. Ristikon keskipiste pidetään kapeikon keskivaiheilla, jotta voidaan luontevasti reagoida kummaltakin puolelta ilmestyvään maaliin.
Kun vihollinen lähtee ylittämään katua, siirretään tähtäin maalin eteen sen oletetun kulkureitin varrelle ja pidetään ase paikallaan. Kun maali etenee ennakkopisteen kohdalle, ase laukaistaan. 
Kyttäämistekniikassa on se hyvä puoli, että laukaisuvirhe on pienempi kuin seuraamistekniikassa, sillä asetta ei tarvitse liikuttaa laukaisun aikana.


Liikkuva ajoneuvoYleisesti ottaen tarkka-ampujan tulisi välttää ajoneuvojen tai niiden matkustajien ampumista, sillä paljastumisen riski on suurempi kuin mahdollisuus onnistuneeseen osumaan, johtuen kohteen nopeasta liikkeestä ja pienestä suojaamattomasta maalipinta-alasta. Tietenkin jos tarkoituksena on esimerkiksi auton pysäyttäminen moottoriin ampumalla tai kulunvalvontapaikkaa uhkaavasti lähestyvän auton kuljettajan eliminointi, on ennakon määrä hyvä tietää. Muita soveltuvia ajoneuvomaaleja ovat sissitoiminnassa esimerkiksi polttoaine- ja ammuskuljetukset, joihin panssari-sytytysluodilla on hyvä puhkoa reikiä. 

Tarvittavan ennakon voi laskea omalle patruunalle seuraavalla kaavalla:
Ennakko = Tähtäyspisteen siirto kohteen eteen ( mrad )


tl = Luodin lentoaika kohteeseen ( s )

v = Kohteen nopeus ( km/h )

AMET = Ampumamatka kohteeseen ( km )

Alla esimerkkitaulukko, jossa on ennakkoja erinopeuksisiin maaleihin:

Taulukosta huomataan, että ennakkot +20 km/h nopeuksilla ovat jo yli 5 mrad, joka on yleensä mitta tähtäimen ristikon keskipisteestä mittaviivoituksen äärilaitaan.
Alla esimerkkikuva, jossa ampumaetäisyys on noin 300 m ja kohteen nopeus 20 km/h, jolloin ennakko on 7,5 mrad.
Kuvasta huomataan, että jos yli 5 mrad ennakon ottaa puhtaasti ristikolla, joutuu tähtäämään ristikon viivoittamattomalla osalla.Parempi tapa olisi ruuvata sivurummulle viiden milliradiaanin ylittävä osa, ja tähdätä kohdetta ristikon paksun palkin päällä. Tietenkin myös tarvittava kiertopoikkeama- ja tuulikorjaus tulee huomioida.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti